Hoppa till innehåll

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Böcker 2-3 år, ett urval

2-3 år är utforskandets, lekandets och språkbyggandets tid. Den nära världen lockar; skogen, bussturen, förskolan, trafiken, affären. Nu är det läge att börja läsa och lyssna på mer sammanhängande berättelser. Leta efter böcker som upptäcker och utforskar, precis som barnet; böcker som ger nya ord och beskrivningar, fler detaljer att upptäcka och som får barnet och dig att ställa frågor och fundera.

Allt behöver inte vara ”gulligt och snällt”. Ge barnet tillgång till en variation av bilduttryck, Välj gärna böcker som innehåller känslor, rädslor och empati. 

Knuttes hus av Barbro Lindgren och Emma Adbåge är en fantasifull berättelse med roliga och uttrycksfulla bilder. Tänk att få bo i ett eget hus. Att ha det lugnt och skönt. Inget tjat, inga syskon. Bara tyst. Knutte skaffar eget hus. Men så kommer det en katt. Och så en hund, en gris, en hare, en igelkott, en noshörning...Hur många djur ryms? En bok att läsa om och om igen och fantisera om fler djur som kan flytta in.

En natt vill Nalle vara stor, Ulf Stark och Charlotte Ramel. Här kan många barn känna igen sig i om natträdslor, om svårighet att somna, att höra ljud och fundera över mörkret. Finstämt och vackert berättas i text och bild om en liten nalle som vill vara stor och somna själv. Men det går inte så bra till en början. Natten är så svart, så konstig. Nallen kan inte sova. Tillsammans med pappa lyssnar och upptäcker de natten och nattens alla ljud.
Läs också: Lillasyster. Båda böckerna ingår i Tripp, Trapp, Träd – ett tv-magasin för barn som produceras av UR. Finns att se på UR-play. I varje program läser Bokfågeln en illustrerad berättelse från några av Sveriges främsta författare och illustratörer. 

Tvärtomberättelser brukar vara roliga att läsa tillsammans. En färgglad lite skruvad monsterbilderbok med tema rädsla är Det finns inga barn! av Moni Port. Hemma hos monstren är man rädd för små barn, för dagsljus. Trots att mamma monster sagt att det inte finns några barn. Monsterbarnen har svårt att tro på mamma. För vem är det som stökar till i rummet när de sover? Och vad händer när ljuset kommer?

Mix kör av Malin Lilja och Matilda Salménär en kaxig och fantasirik berättelse om barnet Mix som vågar och kan det mesta. Mix kör traktor, tåg, buss, till och med jumbojet.”Hej alla passagerare, ropar Mix i högtalaren. Nu är det jag som är piloten! Mix trycker på de rätta knapparna och drar i reglagen. Jumbojeten lyfter med ett vrål. Det killar i magen och slår lock för öronen.” Oj, vad fort det går. Här finns mycket att titta på och prata om med en vuxen. Tänk så många fordon det finns att köra. Vad skulle du vilja köra? Hur låter olika fordon? Läs även: Mix bygger, Mix jobbar

I Katt kan i skogen, av Sanna Töringe och Kristina Digman, möter vi livliga, envisa, lilla Katt, som kan och fixar det mesta själv och hens tålmodiga mamma. De ska på utflykt till skogen. Katt vil ha med både bollen och bilbanan. Mamma försöker locka med alla djuren som de ska träffa. I skogen går Katt på upptäcktsfärd, hittar kottar och träffar djur. Inkännande, fint samspel mellan barn och förälder samt lyhört skildrade stämnings och känslolägen i text och bild gör Katt kan-böckerna till bra läsning för små och stora. Läs också: Katt kan på morgonenKatt kan i parken och Katt kan hela dagen.

Roliga vardagshändelser och hög igenkänning för hela familjen finns i böckerna om Valdemar av Maria Jönsson. Valdemar är en viljestark och listig liten varg. I Valdemars ärtor är det middagsdags. Pappa är väldigt noga med att man ska äta upp all sin mat. Fiskpinnar är mums och slinker ner. Men Valdemar gillar verkligen inte ärtor. Inte ens när pappa lockar med chokladglass vill Valdemar äta ärtorna. Valdemar hittar en smart lösning. Läs även: Valdemars nappar.

Att vara stor och liten på en och samma gång. Emma Adbåge fångar i sina bok: Leni blir en bebis, det lilla barnets känslor och uttryck, småbarnstrots och kan själv. Leni ligger i sin säng och lillebror Sigge i sin spjälsäng. Plötsligt händer något. Leni har också blivit en bebis. Nu kan inte Leni klä på sig, eller kissa på toaletten eller gå själv ... Konstigt tycker pappa. Läs även: Leni är ett sockerhjärta.

I böckerna om Otis; Otis tröstar, Otis vantar, Otis längtar och Otis bråkar, av Åsa Mendel Hartvig och Ane Gustavsson, skildras barns känslor och barnperspektivet väl. I Otis bråkar fångas små barns lek och interaktion lyhört och igenkännandeOtis och Stina ritar med nya fina kritor. Varsin traktor. Men nej, Stina tar den röda kritan först. Aldrig blir det Otis tur. Otis väntar och väntar, tills han inte orkar längre. Aj. Mjuka illustrationer i akvarell och pastell förstärker berättelsen. Otis-böckerna kan också användas för att samtala mer om känslor.

Språk och berättarglädjen flödar i Ulf Stark och Lotta Geffenblads böcker om Elmer. I Elmer kock lagar fyra-årige Elmer generöst mat till alla, både fattiga och rika. En kväll ringer kungen och behöver hjälp. Det är risk för krig i landet. Elmer räddar situationen med god mat och allt blir lugnt igen. En oemotståndlig rim-berättelse med extra allt i både vers och bild. Missa inte alla roliga detaljer i bilderna, som broccoliträden.
I Serien om Elmer finns också: Elmer djurdoktor, Elmer städare.

Har du provat läsa en textlös bildberättelse, en ”silent book”? De kan stimulera barns eget berättande. Prova att turas om att berätta, upptäck detaljer i bilderna och låt barnen berätta boken som de vill. Här kommer två tips på böcker men fler ”silent books” finns att låna på biblioteket. Limpan är sugen av Eva Lindström är en underbar liten bok utan text fylld med humor, känslor, värme och liv. Perfekt att läs-berätta högt tillsammans och hitta nya betydelser varje gång. Limpan, en liten hund, ser en dam äta en stor, smaskig korv. Limpan är hungrig och följer efter damen. Ska hon dela med sig av korven? Eller vad kommer hända?

Var är tårtan? av The Tjong Khing är ett riktigt dramatiskt äventyr, där Herr och fru Hunds tårta blir stulen. Hjälp, hur ska det nu gå med festen? Var är tårtan? Hur gick det med kattens hatt och kaninens leksak? Och hittar den lilla grisen tillbaka? Mycket händer i denna galet roliga och spännande bok där detaljerna är många. Var är tårtan? kan berättas på så många sätt och för-av-med barn i olika åldrar. 

Vår skattkammareen antologi som väcker lusten att läsa, sjunga och samtala. Nu i en uppdaterad modern version med ett inspirerande, variationsrikt urval av brokiga och inkluderande berättelser. Upptäck t e x Hsu-Kung Lius ”Är du min bror”, Barbro Lindgrens ”Vinden tjuter” och Beatrice Alemagnas” Vad är ett barn?”. Här finns något för olika typer av lässtunder, för alla, små som stora, samt bilder och texter som väcker nyfikenhet och läsglädje.

Text: Anna Hällgren