Hoppa till innehåll

Lyssna

Meny

Bokstart

Hej!

Bokstart vill ge alla barn en bra start in i språkets värld och vänder sig till dig som möter små barn i deras vardag. Du är betydelsefull för barnets språk – det börjar med dig! Satsningen är under ständig utveckling, och därför kommer den här webbplatsen att växa och förändras längs vägen. Har du frågor om Bokstart? Kontakta oss via e-post: info@bokstart.se eller besök vårt supportforum.

Ställ din fråga i vårt forum!

Bokstart

Böcker 1-2 år, ett urval

Mycket händer kroppsligt och språkligt i barnets värld. Det vill stå, gå, krypa, klättra och utforska. Låt barnet röra sig, det är en viktig del i dess utveckling. Välj gärna böcker som stimulerar till aktivitet, livsglädje, nyfikenhet, lek och rörelse.

Rörelsesånger och ramsor är populära. Låt barnet känna på ord och ljud, att upptäcka och härma, läs böcker som ger svar på barnets ”ä dä?/ vad är det?” och våga er på att upptäcka bilderböcker och enklare berättelser.

Eva Sussos och Benjamin Chauds färgstarka och roliga böcker om syskonen Lalo, Binta och Babo passar nyfikna och aktiva barn. Det sprakar av språkglädje och rörelse. I Lalo trummar lockas läsaren att upptäcka och härma ljud. När Lalo vaknar en morgon är hela huset tyst. Han börjar trumma, pim pim pom, och så kank, kang, kang men också bom, bom, baam. Hela huset vaknar! Många barn känner igen sig i lusten att plocka i och ur köksskåp. Att trumma på kastruller, att skapa egen köksmusiklek fascinerar ett-åringar. Läs, härma och skapa musik i köket med inspiration av boken: Bim Bam Bom av Frederic Stehr. Eller varför inte inspireras att skapa lite målarkonst med sylt och annat från köket.

Alla får åka med av Anna-Clara Tidholm. Här kommer flickan som kör lastbilen. Det är många efter vägen som behöver hjälp, tröst och lite omsorg. En tomte som står och hänger, en gris som grubblar, en pojke som ramlat, en hund som fryser och en nalle som är ledsen. Tur att flickan finns. Alla är hungriga. Alla vill äta mycket mat. Tror ni att det blir kalas? 
Med små medel fångar Anna-Clara Tidholm stora känslor och empati. Repetitiva och rytmiska satser förstärker berättelsen. Här finns mycket att upptäcka i ord och bild kring ensamhet, gemenskap och nedstämdhet. Boken inbjuder också till lek. Att själv låtsats köra lastbil. Att plocka upp olika passagerare. Tut! Tut! Hoppa på.

Grodan-böckerna av Max Velthuijs är älskade bilderböcker för barn i ålder 2,5 år och uppåt, som lyhört fångar känslor och rädslor. Nu finns även Grodan i enklare format för de allra yngsta. Haren vill läsa en saga för Grodan. Men Grodan är inte hemma. Haren letar och letar. Var är Grodan? Lyft på flikar, härma, leta och fundera tillsammans i Var är Grodan?

Mamma borta av Chris Haughton är en favoritbok att läsa om och om igen om saknad, längtan och att hamna i ett lagom, litet äventyr. En spännande, småknasig och smart berättelse för de minsta. Dramatik för de yngsta från allra första sidan: Lilla Ugglan ramlar ur sitt bo. Boink. Boink. Mamma borta. Hur ska lilla ugglan hitta hem? Tur att det finns hjälp att få i skogen… Chris Haughtons bilder är avskalade, enkla och ger en retro-känsla. Starka färger förstärker berättelsen och ger spännande effekter t ex uppslag genom skogen där himlen är grön, träden röda och marken blå.

Bu och Bä-böckerna av Olof och Lena Landström ger vardagsdramatik med lagom spänning, twist och humor. En perfekt introduktion för ett-åringen till bilderboksvärlden och berättelserna. I Bu och Bä i städtagen försöker Bu dammsuga medan Bä plockar undan. Allt går inte som de tänkt sig.  Slurp. Strumpan försvinner. Vad ska de göra nu?
Lika kul att läsa och med liknande tema är Stina Wirséns Vem städar intefrån 1,5 år och uppåt.

Många barn börjar förskolan i åldern 1-2 år och behöver enkla bilderböcker som beskriver en vanlig dag på förskolan. Böcker som är lätta att känna igen sig i. Maria Nilsson Thores Alla tre inne på förskolan Ärtan och de andra böckerna om ”alla tre” ger inblickar i olika situationer och händelser i ”förskolevärlden” utifrån barns tankar och funderingar.

Att vara tillsammans, leka, bygga, göra illa sig, bli tröstad, råka göra illa en kompis, plåstra om, vara rädd för blod, plåstra många gånger och sedan leka igen. I Stina Wirséns Vem blöder kan alla känna igen sig, både små och stora. En alldeles bedårande bloddrypande bilderbok, från drygt 1,5 år och uppåt, som väcker skräckblandad förtjusning och tränar medkänsla. Tål att läsas många gånger och sedan lekas tillsammans med en rejäl laddning plåster.

Sandlådedrama med starka känslor för de minsta finns i Jag älskar Manne av Pija Lindenbaum.  Om att gilla någon mycket, vansinnigt mycket. Kompisens burriga hår, hans mormor, hink, geggamoja - allt. Men så kommer någon och vill vara med och leka. Någon som också gillar Manne. Krisläge. 
Det finns fler böcker om Manne att upptäcka. Alla med ett starkt barnperspektiv, respekt för starka känslor och tankar hos små barn. Pija Lindenbaums uttrycksfulla bilder har det där lilla extra och fångar läsaren direkt. 

Nu passar det även att introducera lite enklare sagor.Catarina Krusvaals populära små pek-sångböcker och urval av klassiska sagor för de allra minsta finns samlade i Barnens sånger och sagor. Innehåller bland annat sagan om Rödluvan, Tre små grisar, Guldlock, Bockarna Bruse, Törnrosa, och sångerna; Ekorrn satt i granen, Små grodorna, Björnen sover, Bä bä vita lamm och Trollmors vaggsång. Sjung, lyssna och läs tillsammans.

Text: Anna Hällgren