Ibland är Paula stressad, städar för snabbt och springer upp och ned för trapporna hemma. Då kommer dottern Ida, 1,5 år, ofta med en bok med uppfordrande blick. Ida har förstått att läsningen är bästa vägen till en lugnare mamma.
– Det är jättebra för mig, säger Paula. Pulsen går ner, vi är nöjda och får en fin stund tillsammans.
Familjen Dreher bor i Lina i Södertälje, ofta utpekat i medierna som ett av Sveriges farligaste områden. Men Paula och hennes man Holger, som arbetar i närheten, känner inte igen sig i den beskrivningen
– Det tog ett tag innan vi förstod att vi bor i ett så ett kallad ”utsatt område”. Människor som inte bor här har ofta en väldigt negativ bild men vi trivs jättebra.
När Paula från Finland och Holger från Tyskland kom till Sverige för tio år använde de mest engelska både på den utbildning som Paula gick och på Holgers arbetsplats.
– Det var när vår dotter Emma föddes som vi bestämde oss för att vi måste lära oss bättre svenska, säger Paula. Idag är Emma fem år och talar svenska, tyska och finska obehindrat. ”Kiija”, bok på finska, var ett av lillasyster Idas allra första ord. Hon har älskat böcker sedan hon var sex månader och fick besök av Bokstart.
– Vi fick ett brev hem från biblioteket, minns Paula. Det var på svenska, arabiska och engelska. Inte finska tyvärr! Där stod att de ville komma förbi och berätta om läsning. Det var ett trevligt brev som väckte intresse men första tanken var faktiskt: Oh nej, ytterligare ett tecken på att vi bor i ett utsatt område! Jag hade också velat ha lite mer information om tanken med projektet.
Paula letade upp på Bokstarts hemsida och fick veta mer.
– Jag upptäckte att det handlade om att få igång läsning och språkutveckling tidigt för barnens skull. Och att det inte alls bara skedde i så kallat farliga förorter utan även på landet, till exempel. En kompis blev lite avundsjuk. ”Varför kommer de inte till oss”? minns Paula med ett skratt.
Låtsasfika och gosedjur
I brevet angavs datum och tid för besöket och att det gick bra att ringa och ändra tid. Men Paula som är föräldraledig var hemma med båda barnen när det ringde på dörren. Utanför stod två kvinnor, bibliotekarier, med bokkassas i händerna. Emma, fem år, var också med under besöket och bjöd på låtsasfika med kanelbullar av trolldeg och mjuka tygbakelser.
- Emma bjöd på oss på låtsaskaffe i Ikeas barnservis medan bibliotekarierna packade upp böcker till Ida och gosedjur.
Paula har läst mycket böcker tidigt även för Emma, och fick nu bekräftat från bibliotekarierna hur viktigt det är för barnets språkutveckling att att börja så tidigt som möjligt.
– Barnens ordförråd växer och de får lättare att sätta ord på sina känslor, säger Paula som kan ge många exempel på hur Bokstart bidragit till att stärka henne i föräldrarollen, från ökad närhet och kommunikation till förmågan att hitta ett lugn.
– Jag frågade också om det var viktigt att läsa på svenska för Ida men de sa: ”Nej. Använd hjärtats språk.” Det tyckte jag var så fint, för så var det inte förr. När jag möter äldre finnar, de som kom till Sverige på 1960-talet, berättar de att experterna sa till dem att det var skadligt att prata finska med barnen och att det skulle motverka integrationen. Idag vet vi ju att det är tvärtom!
Böcker på alla språk
När Bokstartsbibliotekarierna kom på återbesök efter en tid var familjen utomlands.
– När vi kom hem låg en lapp i brevlådan med inbjudan till biblioteket istället. Vi gick dit och hämtade fler böcker till Ida och nu är vi ofta där, även Emma. Vi lånar böcker, går på sagostunder, läslovsaktiviteter och pyssel. Utbudet av böcker på olika språk har vuxit mycket jämfört med när vi flyttade hit.
Hemma hos familjen svämmar bokhyllor, golv och leklådor över av böcker på tyska, finska och svenska.
– Vi har ingen TV, säger Paula nästan lite ursäktande, så vi läser mycket tillsammans.
Utöver de spontana stunderna försöker föräldrarna också att ha rutiner så att läsningen aldrig glöms bort.
– Det tror jag är viktigt. Jag läste att dagens vuxna har enormt svårt att släppa sina mobiler, koncentrera sig och hitta den där närheten med sina barn. Där hjälper läsningen till.
Eftersom Paula är föräldraledig är det just nu mest hon som läser med barnen. Pappa Holger engagerar sig också men har ibland lite svårt att förstå de enklaste barnböckerna, säger Paula och skrattar.
– Han är ingenjör och är mer van vid tyska barnböcker som ofta är ganska tekniska. ”Hur funkar det här”. Han förstår helt enkelt inte vad de svenska barnböckerna handlar om! Men han ser ju hur Idas ordförråd växer. Det har vi också fått bekräftat från förskolan, att till Emmas språkutveckling ligger långt fram.
Paula älskar däremot de svenska böckerna för små barn.
– De är fantastiska för de är verkligen skrivna ur barnens perspektiv. Jag översätter ofta till finska medan vi läser och det har varit enormt bra för min svenska. Ibland läser jag böckerna själv i förväg för att vara säker på att jag förstår allt. Och jag tror att barnen tycker om det, för det blir mer som att jag berättar med egna ord och det går inte så fort heller.
Bokstart har betytt mycket för familjen Dreher men nu har Paula hört att projektet kanske inte kommer att fortsätta.
– Jag hoppas att det inte stämmer för jag tycker att det är så bra. Bokstart behövs, inte bara för läsning och språkutveckling. Det lugnar ner oss lite och ger en viktig stund tillsammans.
Tre favoriter
• Lalo trummar av Eva Susso och Benjamin Chaud
• Mamma borta av Chris Haughton
• Säjer hunden Pija Lindenbaum
Biblioteken i Södertälje
Biblioteken i Södertälje är med i Bokstart sedan mars 2015 och uppmuntrar småbarnsföräldrar att börja läsa tillsammans med sina barn tidigt för att stimulera språkutveckling och läslust. Familjer som bor i Hovsjö, Ronna, Östertälje, Geneta, Fornhöjden, Pershagen, Brunnsäng, Glasberga, Järna, Lina Hage, Saltskog, Viksberg, Västergård, Hölö - Mörkö samt Mölnbo har fått besök av Bokstart.