Nytt om Bokstart: maj/juni 2022
Om nya riktlinjer, nytt skyltmaterial, kommande webbinarium, Läs tillsammans!, med mera.
Nya riktlinjer för Bokstart
Den 15 juni publiceras de nya riktlinjerna på Bokstarts bidragssida. Då kommer också informationen på bidragssidan vara uppdaterad i linje med de nya riktlinjerna.
Riktlinjerna finns även här
Webbinarium
Varmt välkomna till ett webbinarium inför Bokstarts bidragsomgång 2022 (25 augusti–26 september)! Vi presenterar de nya riktlinjerna, svarar på frågor och berättar om fortsatt utvecklingsarbete inom Bokstart. Alla som är intresserade är välkomna. Webbinariet spelas in och en textad version läggs upp på bokstart.se så snart den är klar.
När? Onsdag 15 juni kl. 9–10
Plats? Teams. Länk för att ansluta.
Hur? Ingen föranmälan behövs. För att delta räcker det med att du klickar på länken ovan några minuter innan start och kontrollerar att ljud och teknik fungerar. Du behöver inte vara inloggad i Teams för att kunna se och höra sändningen. Behöver du hjälp att få igång livesändningen så finns instruktioner här.
Nytt skyltmaterial!
Vi har tagit fram tre affischer, tre mobiler och A5-kort med Matilda Rutas fina bokstartsugglor. Affischer och mobiler är tänkta som skyltmaterial för att synliggöra Bokstart på exempelvis öppna förskolan, biblioteket och i väntrum. Dessa är inte menade för att delas ut till familjer. A5-korten kan användas som vykort till familjerna eller som små affischer. Materialet är gratis för er som har bidrag inom Bokstart.
Ta del av materialet
Läs tillsammans! På förskolan, biblioteket och i hemmet
Vi har tagit fram ett inspirationsmaterial i samverkan med Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling på Skolverket. Fokus ligger på högläsning i förskolan, samt hur förskolan kan samverka med bibliotek och involvera familjerna.
Materialet skickas ut till förskolor runt om i landet i augusti. Vi kommer dessutom att skicka ut det till folk- och regionbibliotek för kännedom och som underlag för samverkan med förskolan lokalt. Fler exemplar kommer att kunna beställas gratis. Materialet kommer även att finnas digitalt, tillsammans med ytterligare fördjupningsmaterial:
Läs tillsammans! (Obs! denna sida är under arbete).
Save the date!
Den 7 september, kl. 9–10.30 bjuder region Gotland och Kulturrådet in till ett webbinarium. Där presenterar Gotland sitt Bokstartsprojekt och följeforskare Annika Hillbom redogör för sina resultat i forskningsrapporten Bokstarts-projektet på Gotland. Utmaningar och möjligheter med en lässatsning för barn 0–3 år. Annika Hillbom är verksam vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet. Mer information och länk till mötet kommer i augusti.
Läs mer om rapporten
Vi hörs snart igen!
Anna Hällgren och Nina Suatan, projektledare för Bokstart på Kulturrådet
Kontakt
Hör gärna av er med frågor och funderingar! Det bästa sättet att kontakta oss på är med e-post till: info@bokstart.se
Via vår Facebooksida delar vi artiklar, forskning och annat som vi tror är intressant för er alla som är aktiva inom Bokstart. Vi finns också på Twitter.